Typiska Göteborgssaker

Göteborg är som bekant Sveriges näst största stad och är omtyckt av väldigt många människor eftersom de upplever att atmosfären och människorna som bor där är mycket trevliga. Ett sådant rykte skaffar man sig i regel inte bara i en handvändning, så nog finns det substans i detta. Men vad är egentligen typiskt Göteborg? Det finns en hel del faktiskt, så här får du åtminstone några exempel!

Go’ och glad – Göteborgare är ena glada människor. Delvis beror denna upplevelse kanske på dialekten, att den, precis som norskan går upp i slutet av meningarna. Men att någon är vänlig och hjälpsam påverkas nog inte så mycket av dialekt.

Vädret – Vädret i Göteborg brukar, om det är typiskt Göteborgsväder, vara blåsigt, lite grått och småkyligt.

Fotbollen – Fotbollen i Göteborg är viktig. Det finns ett antal lag som spelar eller har spelat i de högre divisionerna genom åren. Inte minst det anrika IFK Göteborg, eller Blåvitt som man säger i dagligt tal. Här spelas även världens största fotbollsturnering, Gothia Cup om somrarna.

Skämten – Ordvitsar, eller Göteborgsskämt som de också kallas, är som det låter på namnet något typiskt för Göteborg. Många av dessa ordvitsar är ganska knasiga, men det bidrar även till att de blir roliga. Ett exempel på Göteborgshumor är ”Har du sett granen där ute – va grann den är”!