Kultur i Göteborg

Västkustens pärla och Sveriges framsida Göteborg är en stad som bjuder på mycket i form av ett brett utbud inom många områden och kanske framför allt inom kultur. Det kulturella utbudet i Göteborg har en bredd som få svenska städer kan man mäta sig med om än någon. Det är svårt att inte hitta något som passar, vare sig man är intresserad av musik, konst, film eller teater.

Näst efter Stockholm är nog Göteborg den stad i Sverige som bjuder på det bästa teaterutbudet då man i staden hittar en rad olika teatrar med olika inriktningar. Den främsta teatern i Göteborg är troligtvis Göteborgs stadsteater som ligger precis vid Avenyns slut vid Götaplatsen. Göteborgs stadsteater bjuder på ett brett program av både klassisk och mer modern dramatik. Vid teatern är många av landets främsta skådespelare och regissörer verksamma.

Förutom Göteborgs stadsteater finns även en rad andra teatrar i staden värda att besöka som exempelvis Lorensbergsteatern, som ligger endast ett stenkast från stadsteatern, Backateatern, som man hittar på Hisingen samt Folkteatern som ligger vid Järntorget.

Ser man hellre film än teater är möjligheterna även på det området fina då det i Göteborg finns en rad biografer som visar de allra senaste filmerna, som till exempelvis Biopalatset vid Kungstorget, Bio Roy på Avenyn och Filmstaden Bergkungen vid Scandinavium. Om man verkligen gillar film ska man såklart även ta chansen att besöka Göteborgs Filmfestival som går av stapeln i slutet av januari och början av februari varje år.

Många anser Göteborg vara Sveriges främsta musikstad och det är inte så konstigt då stadens musikaliska utbud kanske är det bästa i landet. Staden har genom åren fostrat en rad kända band och artister som till exempel Håkan Hellström, The Soundtrack Of Our Lives, In Flames och Hammerfall.

I Göteborg hittar man scener som bland annat Trädgårn, Sticky Fingers och Pustervik. Med jämna mellanrum arrangeras även konserter av större format på både Scandinavium och Ullevi.

Göteborg är som bekant även platsen för en av Sveriges största stadsfestivaler, nämligen Way Out West, som äger rum i Slottsskogen i början av augusti varje år och som år efter år bjuder på kända artister, både från Sverige och övriga delar av världen. Genom åren har bland andra Kanye West, Blur, Prince och Håkan Hellström gästat festivalen.